Monitorizarea violenței împotriva copiilor aflați în detenție – un punct slab în sistemul de protecție a copilului?
29th November 2023

Se estimează că peste 10 000 de copii se află în detenție în Europa din motive legate de justiția penală. La nivel mondial, numărul copiilor din închisori sau din centre de arest preventiv a variat între 160.000 și 250.000 în 2018. Siguranța acestor copii și protecția lor împotriva violenței fizice sau psihice sunt esențiale. În acest blog de specialitate, Silvia Randazzo, cercetător independent și expert în drepturile copilului, prezintă câteva dintre principalele tendințe și provocări în monitorizarea siguranței copiilor privați de libertate, evidențiate pe baza unui studiu la nivel european realizat pentru PRI și partenerii noștri în cadrul proiectului Data MOSAIC.
Violența împotriva copiilor (VIC) este endemică în toate țările și în toate mediile: familie, școală, centre de îngrijire, migrație, mediul online, în rândul grupurilor de colegi și în sistemele de justiție penală (subiectul acestui blog). “Vulnerabilitatea copiilor la violență a fost și este în continuare intensificată la nivel mondial de multiple crize suprapuse. În condițiile în care riscurile sunt amplificate, iar răspunsurile nu reușesc să facă față dimensiunii provocării, lumea nu este pe drumul cel bun în ce privește respectarea promisiunii făcută în cadrul Agendei 2030 de a pune capăt tuturor formelor de violență împotriva copiilor. Impactul violenței este devastator, imediat și pe tot parcursul vieții. Acesta afectează dezvoltarea creierului copiilor, sănătatea lor fizică și mentală și capacitatea lor de a învăța. Pe lângă costul uman, costurile economice sunt uluitoare”. Așa își deschide raportul său anual pe 2023 reprezentanta specială a Secretarului General ONU privind violența împotriva copiilor, reamintind multitudinea de cercetări pe această temă.
Datele cu privire la amploarea VIC sunt alarmante, având în vedere că aceste estimări sunt conservatoare și că lipsesc date coerente și cuprinzătoare și sisteme complete de colectare a datelor.
Se estimează că la nivel global până la 1 miliard de copii sunt supuși violenței în fiecare an.
VIC exercită un impact profund și de durată asupra sănătății și bunăstării copiilor: asupra funcției creierului, a bunăstării mentale, a comportamentelor de risc pentru sănătate, a incidenței anumitor boli, cum ar fi HIV și bolile cu transmitere sexuală, precum și asupra funcționării sociale generale a acestora.
Costurile economice substanțiale care decurg din aceste consecințe, directe sau indirecte, afectează în mod semnificativ potențialul atât al indivizilor, cât și al societăților.
Una dintre principalele dificultăți în ce privește colectarea de date despre VIC, în toate mediile, este numărul foarte mare de copii care nu pot , nu doresc sau nu se simt în siguranță să raporteze experiența lor de victimizare. Sistemul de justiție penală și centrele de detenție aduc o mai mare complexitate și provocări suplimentare în ceea ce privește monitorizarea și colectarea datelor, inclusiv lipsa de încredere față de autorități, precum și lipsa de conștientizare în rândul copiilor deținuți cu privire la instrumentele și mecanismele existente unde ei pot să își relateze experiențele.
Focalizarea asupra acestui aspect este esențială, deoarece copiii aflați în detenție în cadrul justiției penale sunt foarte vulnerabili la violență din mai multe motive,. Unul din ele este acela că în instituțiile de detenție violența poate deveni “acceptabilă”, “normalizată” sau considerată ca o modalitate de a rezolva conflictele și de a menține disciplina.
Atunci când copiii sunt privați de libertate, ei se află într-o stare de vulnerabilitate accentuată și sunt frecvent supuși la maltratări, abuzuri, violență, tortură și exploatare sexuală.
Această situație alarmantă este confirmată de mărturiile unor tineri care au participat la diverse studii în diferite regiuni ale globului. În plus, în numeroase țări, probleme precum sinuciderea și automutilarea în rândul copiilor privați de libertate reprezintă motive de îngrijorare serioasă, adesea cauzate sau accentuate de intimidare sau presiune din partea colegilor.
Recunoașterea riscurilor la care sunt supuși copiii în detenție, inclusiv riscul de violență, a crescut în ultimele două decenii, iar sensibilizarea a fost sporită după publicarea Raportului mondial privind violența împotriva copiilor, realizat în 2006 de expertul independent Paulo Sérgio Pinheiro, care a analizat pentru prima dată situația copiilor din instituțiile de justiție penală. În urma acestuia, în 2019, studiul global al ONU privind copiii privați de libertate a inclus date detaliate despre copiii privați de libertate în toate mediile, inclusiv în contextul administrării justiției. Deși studiul a acoperit și impactul privării de libertate asupra sănătății copiilor, acesta nu a inclus în mod specific date sau mecanisme de colectare a datelor privind VIC.
Prin urmare, în cadrul proiectului Data MOSAIC, PRI și partenerii se alătură efortului global de eliminare a tuturor formelor de VIC prin identificarea practicilor actuale de colectare a datelor și de monitorizare de către sistemele de justiție pentru copii din UE și prin facilitarea unor sisteme de date mai cuprinzătoare, comparabile și bazate pe drepturile omului, care să fie sensibile la toate formele de violență și la diferitele experiențe ale copiilor din detenție.
Abordarea unui punct slab: violența împotriva copiilor în centrele de detenție europene
Datele în această direcție sunt puține , inclusiv în Europa, în pofida dovezilor conform cărora copiii din centrele de detenție se confruntă cu niveluri mai ridicate de violență decât copiii din comunitate.
Există puține informații cu privire la amploarea reală a violenței împotriva copiilor în detenție.
Sunt puține date privind caracteristicile copiilor implicați – atât victime cât și autori ai violenței – caracteristicile și formele specifice pe care le are violența, precum și modul în care sunt prevenite, și abordate diferitele forme de violență.
Obiectivul cercetării europene din cadrul proiectului Data MOSAIC este acela de a contribui la remedierea acestor lipsuri și de a face un pas înainte spre o mai bună protecție a copiilor împotriva violenței în detenție în cadrul administrației justiției penale, prin analizarea și evaluarea practicilor actuale de monitorizare și de colectare a datelor, prin identificarea practicilor promițătoare din care să învățăm ceva și prin sprijinirea instituțiilor cu ajutorul unui nou instrument și a unor orientări.
Complexitatea procesului de monitorizare a violenței împotriva copiilor aflați în detenție pe teritoriul UE
În urma unei cercetări aprofundate a situației din centrele de detenție pentru copii din UE, care a inclus o consultare pe scară largă cu experți internaționali și naționali din cadrul sistemelor de justiție pentru copii și penitenciare din cele 27 de state membre ale UE, au reieșit câteva constatări principale care subliniază necesitatea atât a unor analize suplimentare cât și a unor strategii mai cuprinzătoare menite să abordeze toate formele de violență împotriva copiilor în detenție.
1. Violența împotriva copiilor în detenție nu este o problemă unidimensională: este o problemă cu multiple fațete care cuprinde diverse forme de abuz, atât fizic cât și psihologic, comise de mai mulți actori în mai multe circumstanțe diferite. Înțelegerea întregii dimensiuni a acestei complexități este esențială pentru abordarea eficientă a problemei.
2. Perspectivele multiple oferă o imagine mai completă: pentru a obține o înțelegere cuprinzătoare a situației, este evident că diferiți actori și instituții pot și trebuie să ofere perspective distincte, contribuind astfel la reconstituirea imaginii complete a violenței împotriva copiilor aflați în detenție și a mecanismelor de colectare și monitorizare a datelor.
3. Punctele comune dintre protecția copiilor și justiție trebuie optimizate: în fiecare sistem național al UE, numeroși actori, organisme și instituții sunt implicate în monitorizarea, colectarea de date și acțiuni de răspuns la violența împotriva copiilor aflați în detenție. Acest lucru creează o oportunitate unică în care sistemul de protecție a copilului – care include servicii din sectoarele de asistență socială și de sănătate – și sistemul judiciar se intersectează. Parcurgerea eficientă a acestor zone de intersecție este esențială pentru a garanta că drepturile și siguranța acestor copii sunt respectate.
4. Cunoașterea necentralizată împiedică monitorizarea cuprinzătoare și colectarea de date privind VIC în detenție: În ciuda existenței unor roluri specifice dedicate protecției copilului, în general, și protecției copiilor în sistemul de justiție, ca de exemplu, avocați și ombudsperson (avocatul copiilor), cercetarea de până acum a relevat o surprinzătoare lipsă de conștientizare în rândul profesioniștilor cu privire la mecanismele de monitorizare și colectare de date privind violența împotriva copiilor în detenție. Aceasta este o lacună îngrijorătoare, deoarece toate persoanele care lucrează cu copiii din sistemul de justiție penală – și în special din detenție – ar trebui să fie conștiente de riscurile la care sunt supuși acești copii, și ar trebui să joace un rol crucial în apărarea și protejarea drepturilor lor, lucrând, de asemenea, la crearea unui spațiu sigur necesar pentru a raporta experiențele de victimizare.
5. În eforturile internaționale de combatere a VIC se face rareori referire explicită și direcționată la mediul de detenție: Poate cel mai îngrijorător este faptul că nu se face referire consecventă și explicită la copiii aflați în detenție în documentele, strategiile și discursurile oficiale legate de violența împotriva copiilor. Această lipsă de recunoaștere ridică semne de întrebare cu privire la vizibilitatea acestei probleme în contextele politice și juridice. Deși este adesea menționat ca fiind unul dintre subiectele incluse în definițiile și strategiile propuse, se găsesc rar indicatori și strategii specifice care vizează violența într-un astfel de context.
Aceste constatări reiterează necesitatea unor eforturi îndrăznețe și concertate nu numai pentru a recunoaște complexitatea violenței împotriva copiilor aflați în detenție, ci și pentru a remedia lacunele în materie de cunoștințe, de sensibilizare (inclusiv la nivel de elaborare a politicilor) și de colectare de date.
Numai prin înțelegerea întregii dimensiuni a acestei probleme și prin colaborarea noastră putem spera să creăm un mediu mai sigur și mai securizat pentru toți copiii care se află în detenție în cadrul justiției penale.
*****************
Acest blog este primul dintr-o serie de articole care evidențiază principalele concluzii ale studiului european de cercetare. În cea de-a doua parte, care va apărea în curând, dna Randazzo va prezenta mai detaliat rezultatele cercetării, analizând practici specifice, provocări și oportunități de îmbunătățire.